Levensloop Monda Heshusius Next (right).


HBS jaren:

1a    1955-1956

2a    1956-1957

3a    1957-1958

A4   1958-1959

A5   1959-1960

Monda Heshusius

Rijks: 1955-1960 (A-5)


1960 Instituut voor de Journalistiek Nijmegen

1963 radiojournalist Regionale Omroep Zuid

1973 voorlichter Gemeente Hilversum / free lance journalist en auteur

1979 directeur Voorlichting/PR Nederlandse Kankerbestrijding

1999 eigen communicatiebureau Heshusius Scenario

Na een leuke mailwisseling vroeg Will Sorée mijn levensloop te willen schrijven. Ik houd daar niet zo van omdat liever schrijf over anderen. Maar Will kun je niets weigeren want dankzij hem hebben we een fantastische site van onze Rijks HBS en komen oude vriendschappen weer tot leven. Vooruit dus maar.


In mijn oude RHBS agenda's bladerend, duiken de klasgenoten op Emmy Odenhoven, Annemarie Veldhuis, Diny Tieleman, Kitty Laemers, Yvonne van Grinsven, Willemien van der Linden, Will Poeth, Bert Tax, Cees de Joode, Elbert Jacobs en Bert Zwiggelaar, maar ook Ferry Kersten die ik in mijn latere werk weer ontmoette. Het was een leuke schooltijd, al hebben ook heel verdrietige gebeurtenissen plaatsgevonden. Op 28 mei verongelukte klasgenootje en vriendin Beppie Roorda door een auto-ongeluk vlak bij mijn ouderlijk huis. Het zijn beelden die me nooit meer hebben verlaten.

De schooltijd in mijn herinnering was leuk: met een groepje enthousiast planten zoeken. Of klassefeesten houden. We hadden leuke contacten met de HBS-sers uit Roermond dankzij mr. Theo Peters. Langzaam werd duidelijk wie goed was in welke vakken. Ik had plezier in opstellen schrijven maar een broertje dood aan exacte vakken. Daar was bijvoorbeeld Paul Bocholtz een kei in en dat leidde tot een levendige ruilhandel. Regelmatig heb ik een borstel naar mijn hoofd gekregen van de Beer van Wanders. Zou nu niet meer mogen. En het heeft absoluut niet geholpen.


Na het eindexamen ging ik naar het Instituut voor de Journalistiek in Nijmegen, want journalistiek werd mijn keuze. Voor de praktische stage zorgde de Ziekenomroep Venlo. Terwijl ik nog op de Rijks zat, was ik jarenlang zondagsochtends actief als disc jockey in het St Joseph Ziekenhuis. Met hart en ziel heb ik platen aan elkaar gepraat en patiënten groeten van het thuisfront gedaan. Met primitieve apparatuur maakten we programma's voor Meeuwbeemd, Beerendonk en Maria Auxiliatrix.

Van daar was het een logische stap naar de toenmalige Regionale Omroep Zuid in Maastricht waar ik ruim 9 jaar met veel plezier programmamaker, verslaggever, nieuwslezer en omroeper ben geweest.


Begin jaren zeventig - werd voorlichting een nieuw vakgebied. De eerste generatie voorlichters kwam uit de journalistiek. Zij wisten hoe je publiciteit kon genereren en woordvoerder moest zijn. Bijna zes jaar ben ik gemeentevoorlichter van Hilversum geweest. Al kon ik de journalistiek niet vergeten en werd tegelijkertijd free-lancer voor de NOS, KRO, AVRO en NCRV. In 1979 kreeg ik het aanbod van het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Kankerbestrijding om nationaal de voorlichting over kanker ter hand te nemen. In de familie hadden we al voldoende ervaring met longkanker. Maar het was een tijd waarin we nog veel te weinig wisten over de risico's van tabak. Ik rookte zelf in mijn omroeptijd. Dat werd dus acuut stoppen, en gelukkig maar. Via het KWF heb ik me met hart en ziel ingezet om deze ziekte bespreekbaar te maken en het publiek te bereiken met goed voorlichtingsmateriaal en grote campagnes. Het was een boeiende tijd die 20 jaar heeft geduurd. Als directeur Voorlichting en Public Relations heb ik een grote afdeling mogen opbouwen met een omvangrijk takenpakket w.o. het woordvoerderschap en veel internationale functies.

Na in 1999 een grote jubileumactie te hebben geleid, heb ik nog  é é n droom kunnen verwezenlijken: een eigen communicatie-bureau voor de gezondheidszorg voor publiekscampagnes, congressen en tv documentaires. In mijn vrije tijd heb ik een dozijn boeken geschreven, over het verwerken van kanker, maar ook reisboeken o.m. over Israel, en, vanwege mijn Limburgse bloed: over Maastrichts aardewerk.

Al deze werkzaamheden ga ik eind 2008 afronden. Ik heb nog één boek onderhanden: een gedenkboek over de 100-jarige Johanniter Orde in Nederland die zijn oorsprong vindt in de kruisvaarderstijd in Jerusalem.

En daarna wordt het leven één grote vakantie, samen met mijn partner met wie ik graag en veel reis. Daar hebben we nu eindelijk tijd voor. Ook om oude contacten te hernieuwen. Tot mijn groot plezier heb ik via deze website en de naspeuringen van Will Sorée mijn oude schoolvriendin Annemarie Veldhuis (nu Annemarie Schmitz) teruggevonden. We hebben een eigen Nieuwsbrief, en misschien is dit idee van Annemarie wel leuk voor andere klasgenoten om in te haken. Gewoon even chatten en foto's mailen, van reizen of van kleinkinderen. Hierbij alvast een recente foto van ons beiden.

De website is een fantastisch initiatief en ik zie nu al uit naar de reünie waarbij ik hoop onze hele A-5 uit 1960 weer terug te zien.


Hartelijke groet aan alle oud Rijks HBS-sers!!

Monda Heshusius

email: heshusius@planet.nl





Annemarie Schmitz-Veldhuis                        Monda Heshusius

Up (parent).